tedelakt_badkamer_pure_en_original20200702163852.webp

Wat is tadelakt?

Tadelakt, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het nou precies en kun je het zelf aanbrengen?

Advies over hoe je het effect van tadelakt met verf krijgt?

Kom naar de winkel voor compleet advies

MAAK EEN AFSPRAAK

Tadelakt is traditioneel stucwerk (kalkpleister) uit Noord-Afrika, Marokko, uit de streek Marrakech. Het werd een paar duizend jaar geleden ontdekt door Berbers en gebruikt in badhuizen (hammams) voor onder meer stoombaden. Het geeft een unieke, zeer authentieke gemarmerde uitstraling aan je muren die vooral heel warm aandoet door het fluweelzachte uiterlijk.

Tadelakt is een chique (en dus ook kostbare) oplossing. Alleen een vakman met ervaring kan het aanbrengen. Maar het resultaat is er dan ook naar. Nergens krijg je zo’n luxe uitstraling mee. (Al zijn er zeker producten die er een beetje op lijken.)

Samenstelling
Tadelakt is ‘hydraulische kalk’, ofwel een waterdichte kalkpleister. Het wordt verkregen door het branden van kalksteen, wat natuurlijke mineralen en klei bevat. Door het te branden en vervolgens te blussen, ontstaat een bindmiddel met krachtige, harde- en waterafstotende eigenschappen. 

Wijze van opbrengen
De naam zegt het al… Tadelakt is namelijk Berbers voor ‘masseren of inwrijven’. Het product is dus vernoemd naar de manier van opbrengen. De afwerking gebeurt met een half-edelsteen zoals agaat, waarmee roterende bewegingen gemaakt worden en het oppervlak gepolijst wordt.

Eigenschappen
Nadat het oppervlak gepolijst is, is het zeer waterbestendig, en zeer stootvast. Daardoor is het uitermate geschikt voor gebruik in badkamers en keukens. Het behandelde oppervlak is waterdicht maar ademt toch, waardoor het stucwerk lang mee gaat. Ook is het desinfecterend, met een hoge pH-waarde, wat ervoor zorgt dat schimmels niet kunnen binden. Tadelakt is dan ook zeer geschikt voor oudere gebouwen. (Maar voor de liefhebber uiteraard ook prachtig in nieuwbouw.) 

Onderhoud
Tadelakt gaat jaren mee. Maar afhankelijk van hoe vaak de Tadelakt in aanraking komt met water (een wasbak of douchecabine krijgt te maken met veel kalkafzetting) zal eens in de ca. 5 jaar een onderhoudsbeurt nodig zijn met speciaal daarvoor bestemde zeep.

Deel dit artikel

Advies over hoe je het effect van tadelakt met verf krijgt?

Kom naar de winkel voor compleet advies

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden






















Jouw Decokay