STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Wat is het toch… Dat voorwerpen die een doorleefd uiterlijk hebben, nostalgie oproepen? De meubelbranche speelt hier gretig op in. Maar wat voor technieken worden er eigenlijk toegepast om dit verouderde effect te bereiken? En kan je het ook zelf?

Wat is patineren?

Wat is patineren?

Patineren is een brede term die gebruikt wordt voor alle voorwerpen die je kunstmatig een doorleefd, verweerd uiterlijk geeft. 

Van oorsprong betekent patina 'koperroest'; die wat grijsgroene oxidatie. Deze kun je forceren met bepaalde chemische processen. Wij focussen ons hier echter op alle andere voorwerpen, zoals hout en muren, omdat de term patineren inmiddels vaker gaat over de decoratieve, verouderende effecten die je op van alles en nog wat kunt aanbrengen, dan over het oxideren van koper…

We geven je daarom een kort  overzicht van hoe je meubels en muren die begeerde verweerde look kunt geven.


Patineren van houten meubels met:
- Kant-en-klare patina: deze is vaak rood-bruin. Voordeel: je kunt dit ook gebruiken op niet poreuze ondergronden zoals zijdeglans verf. 

- Boenwas: geschikt voor onbehandeld hout, of hout met een 'open' verf ondergrond, zodat het goed intrekt in de poreuze delen. Meestal wordt krijtverf gebruikt als ondergrond. Je brengt de was aan, laat het drogen, boent het af, en herhaalt indien nodig het procedé. Beschikbaar in allerlei kleuren.

- Verniswas: deze breng je aan, waarna je het met een tamponeerkwast kloppend verdeelt, of je wrijft het na afloop uit. Hij glanst iets meer dan boenwas, en heeft als groot voordeel dat hij overschilderbaar is, en van zichzelf al meer bescherming biedt. Beschikbaar in allerlei kleuren.

- Glaceerverf ook wel antiquing glaze: je brengt hem tamponerend aan, met al dan niet uitwrijven. Groot voordeel is dat je het zelf kunt mengen met krijtverf of pigment in precies jouw kleur. Glaceerverf wordt ook veel gebruikt bij colour wash (whitewash etc.). 

Patineren van muren 
Ook muren kun je patineren. Op exact dezelfde manier als hierboven bij hout. Maar je moet wel heel veel tijd of geld overhebben om aan die klus te willen beginnen… 

Een zeer efficiënt alternatief, is speciaal daarvoor bestemde kalkverf gebruiken, die het effect geeft van Marokkaanse muren. Voor een patina-effect gebruik je twee tinten. Je brengt de lichtere tint over de donkere tint aan, maar niet geheel dekkend, dus met spons of kwast met kriskras strepen. 

Nu weet je aan de hand van jouw object, welke methode het beste geschikt is. 

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

Gevallen voor de doorleefde look?

We adviseren je graag!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen, inspiratie, blogs en info & advies in je mailbox

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Help! Ik vind meerdere woonstijlen leuk
  Je bent op zoek naar vernieuwing in je interieur. Je bladert watertandend door de woonbladen en vindt het ene interieur nog mooier dan het andere. Leuk, al die nieuwe trends. Maar je wilt het deze keer graag wat doordachter aanpakken. 

DECOKAY BLOGS

 • Blog: Welke kleur van het jaar past bij jou?
  Een beetje extra inspiratie kan iedereen wel gebruiken als het gaat om interieur en kleur. Elk jaar zie je weer één of meerdere nieuwe kleuren terug die de interieurwinkels domineren. Potjes, vaasjes, stoelbekleding…
 • Verven of schilderen… Wat is wat…?
  Ik schilder (en verf) al jaren. En ik schrijf er ook nog over… Maar toen een kennis me terloops vroeg wat het verschil nou precies was, moest ik het antwoord schuldig blijven. Dat kon natuurlijk niet.
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis. Deze producten staan meestal naast elkaar in het schap. Maar wanneer gebruik je wat? Met die vraag ging ik naar Decokay.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP