harde_raamdecoratie_decokay_design20200624135001.webp

Wat is ‘harde’ raamdecoratie?

De term harde raamdecoratie (of raambekleding) dekt meer dan alleen houten, bamboe en aluminium jaloezieën of shutters. Zo vallen plissé gordijnen, vouwgordijnen, lamellen, rolgordijnen, duo rolgordijnen én paneelgordijnen, allemaal onder die noemer.

Past harde raamdecoratie het best in je stijl?

Kom naar de winkel voor compleet advies

MAAK EEN AFSPRAAK

De term ‘harde raamdecoratie’ is eigenlijk een beetje misleidend. Harde raamdecoratie kan namelijk prima van stof zijn. Dat lijkt verwarrend, maar als je het principe in gedachten houdt dat ‘zachte’ raambekleding zich golvend en speels door de wind laat meevoeren, in tegenstelling tot harde, dan snap je waarom die uitdrukking ingeburgerd is geraakt.

Harde raamdecoratie kan een mooie combinatie vormen met zachte raambekleding, maar dat hoeft niet. Veel harde raamdecoratie (maar zeker niet alle!) is tegenwoordig namelijk multifunctioneel. (Denk bijvoorbeeld aan het duo rolgordijn dat je semi transparant open kunt draaien, of geheel kunt afsluiten.)

Maar eerst wat meer over harde raambekleding. Meestal wordt hiermee in de volksmond bedoeld: houten, bamboe en aluminium jaloezieën (ook lamellen) of shutters. Dit is bij uitstek ideale harde raambekleding om te combineren met zacht golvende inbetweens of fluwelen overgordijnen. Ook mengstoffen zijn erg in trek op het moment. 

Maar ook plissé gordijnen, rolgordijnen én paneelgordijnen vallen allemaal onder de noemer ‘harde raambekleding’. (Vouwgordijnen zijn een buitenbeentje en worden nogal eens onder beide categorieën geplaatst.) In principe zegt de aanduiding niets over de lichtdoorlatendheid. Het zegt vooral iets over hoe de raamdecoratie valt. Valt deze relatief strak voor het raam omlaag, dan wordt gesproken van ‘hard’. 

Een keuze voor harde of zachte raambekleding is dan ook vooral een kwestie van smaak. Eenmaal gekozen moet je wel rekening houden met de dubbele behoefte; meestal wil men ‘s avonds het licht buiten sluiten en overdag de inkijk tegengaan. Of jouw harde raambekleding die functie heeft, neem je dus mee in het totaalontwerp voor je ramen.

Stijl speelt een grote rol in de combinatie van jouw gekozen ‘set’. Bij een strak wit duo rolgordijn passen geen zachte velours gordijnen, in welke kleur dan ook... (Die staan wel weer prachtig bij houten of bamboe jaloezieën of shutters.) Veel heeft te maken met de stof en het materiaal. 

Natuurlijke materialen gaan goed met elkaar samen. Hout en wol of linnen bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor aluminium en (semi) synthetische stoffen met (al dan niet) een lichte glansdraad. Hoe meer je probeert om in een bepaald ‘soort’ materiaal te blijven qua look en feel, hoe groter de harmonie. Hard en zacht kunnen zo de ideale match vormen.

Deel dit artikel

Past harde raamdecoratie het best in je stijl?

Kom naar de winkel voor compleet advies

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay