wat_is_visgraat_precies20190108135757.webp

Wat is visgraat precies?

De naam ’visgraat’ verwijst naar de manier waarop de vloer gelegd wordt. Relatief korte planken worden schuin en haaks op elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat er een trapsgewijs patroon in de vloer dat doet denken aan… juist, een visgraat.

Visgraat is een patroonvorm. Het heeft dus niets met voedsel te maken, maar is al een eeuwenoud patroon in de vloerenindustrie. De planken zijn allemaal even lang en even breed en liggen loodrecht op elkaar, zodat het typerende visgraat motief ontstaat. Dit patroon herhaalt zich door de hele kamer en werd vroeger met een bies gelegd (een rand vlakbij de muur).

Tegenwoordig worden de visgraat planken meestal helemaal doorgelegd tot aan de rand. De visgraatvloer stamt eigenlijk uit de 16e eeuw, waar de Italianen dit patroon gebruikten. Iets later namen ook de Fransen dit motief over in hun statige kastelen en paleizen. Een visgraatvloer straalt dan ook luxe en klasse uit.

Een visgraatvloer hoeft tegenwoordig niet meer van echt hout te zijn. Er zijn ook moderne varianten van PVC, laminaat of vinyl, die amper van echt te onderscheiden zijn.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay