airmaster_desso20201006142407.webp

Welke vloer bij huisstofmijtallergie?

Bij de keuze voor een nieuwe vloer wil je zeker weten dat je geen last krijgt van je huisstofmijtallergie. Dat geldt trouwens ook voor mensen met andere longklachten. Wat is nou de ideale vloer bij deze klachten, harde of juist zachte vloerbedekking?

Last van een huisstofmijt allergie?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies

MAAK EEN AFSPRAAK

Als er iets is waar de meningen over verdeeld zijn, dan is het wel dit onderwerp. Zelfs een aantal officiële instanties houdt nog altijd vast aan het advies om voor harde, gladde vloerbedekking te gaan. De logische gedachte daarachter was altijd dat je een harde vloer kunt dweilen, en dat er geen stof in kan gaan zitten. 

De Duitse allergie- en astmabond (DAAB) heeft echter een onderzoek gedaan waaruit bleek dat er twee keer zoveel fijnstof in huizen hangt met harde vloeren. Ook een onderzoek in Zweden toonde aan dat er tussen 1975 en 1995 maarliefst drie keer zoveel allergische reacties waren, terwijl vloerbedekking in die periode voor 70% uit de slaapkamers verdween. 

De verklaring wordt vaak gezocht in het feit dat stof op een harde vloer kan gaan dwarrelen, terwijl het op tapijt vastgehouden wordt. Uiteraard is goed zuigen wel van groot belang. Maar met een huisstofmijtallergie is dat sowieso een randvoorwaarde.

Wel zijn er materialen aan te wijzen die deze truc van het vasthouden nog beter doen. Dat zijn vooral niet-statische materialen. Statische materialen trekken stof aan, en zorgen voor een samenklontering waardoor je feitelijk nog meer stof inademt. 

Kies dus - zeker voor de slaapkamer - voor vloerbedekking van natuurlijke materialen zoals sisal, zeegras of wol. Een korte, gladde pool, of een lus is het beste, dat houdt het stof goed vast.

Als je zeer proper bent en zeker weet dat je een harde vloer in de woonkamer toch ook regelmatig zult zuigen, is het een idee om in de woonkamer bijvoorbeeld met een groot kleed te werken. Een bank die reikt tot op de grond, zodat zich daaronder geen stof kan verzamelen is dan wel aan te raden. Zo heb je de voordelen van beide opties. Lekker warm aan je voeten, en het gebruiksgemak van een houten vloer. 

Deel dit artikel

Last van een huisstofmijt allergie?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay