vergeelde_verf_op_deur20191128101358.webp

Waarom vergeelt mijn verf?

Na verloop van tijd kan verf vergelen. Vooral lichte kleuren hebben hier last van. Hoe komt dit nu eigenlijk, en belangrijker; hoe voorkom je het?

Kleur behouden?

Bestel kwaliteitsverven in onze verfwebshop!

decokayverfshop.nl

Een aantal oorzaken van deze ongewenste reactie ligt voor de hand en kan iedereen zo opnoemen, zoals bijvoorbeeld rook, vuil en vet. Maar vaak is dat afneembaar, omdat het van buitenaf komt. (Al kan het wel in de verf trekken.)  

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de keuze voor het soort lak een grote rol speelt in het verkleuren van verf. Zo is een alkydlak (op terpentinebasis) gevoeliger voor vergelen. Een verf op 100% acrylbasis vergeelt zelden. Overigens, gebeurt ‘vergelen’, de naam zegt het al, natuurlijk vooral bij lichtere (gebroken) witte- of pasteltinten. Kies je voor een donkerder kleur zoals bruin, groen, blauw of rood, dan is dit niet aan de orde. 

Wat is de oorzaak van vergelen? In alkydlak zit olie als bindmiddel, die van nature een beetje gelig is. In contact met zuurstof, is gebrek aan licht de belangrijkste oorzaak van vergeling. Heb je een mooie witte vloer gekozen en leg je daar een kleed op bijvoorbeeld, dan zul je na verloop van tijd mogelijk verkleuring krijgen. Hetzelfde geldt voor plaatsen waar bloempotten staan of de binnenkant van een kastdeur. Daarnaast speelt hitte een rol. Denk bijvoorbeeld aan een radiatorombouw. 

Het gebruik van een acryllak zou dit probleem in principe op moeten lossen, míts je geen hoogglans gebruikt. De meeste acryl hoogglanslakken hebben namelijk een heel klein percentage alkyd in zich voor optimale glans… Hierdoor kan je verf alsnog verkleuren terwijl je dacht met alles rekening te houden. 

Wat laatste tips: hoe dunner de verflaag, hoe kleiner de kans op vergelen. Gebruik ook nooit ammoniak om schoon te maken want dit versnelt de chemische reactie die de oorzaak is van vergelen. 

Deel dit artikel

Vergeelde verf?

Vraag advies in de winkel over voorkomen en verhelpen!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay