STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Na verloop van tijd kan verf vergelen. Vooral lichte kleuren hebben hier last van. Hoe komt dit nu eigenlijk, en belangrijker; hoe voorkom je het?

Waarom vergeelt mijn verf?

Waarom vergeelt mijn verf?

Een aantal oorzaken van deze ongewenste reactie ligt voor de hand en kan iedereen zo opnoemen, zoals bijvoorbeeld rook, vuil en vet. Maar vaak is dat afneembaar, omdat het van buitenaf komt. (Al kan het wel in de verf trekken.)  

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de keuze voor het soort lak een grote rol speelt in het verkleuren van verf. Zo is een alkydlak (op terpentinebasis) gevoeliger voor vergelen. Een verf op 100% acrylbasis vergeelt zelden. Overigens, gebeurt ‘vergelen’, de naam zegt het al, natuurlijk vooral bij lichtere (gebroken) witte- of pasteltinten. Kies je voor een donkerder kleur zoals bruin, groen, blauw of rood, dan is dit niet aan de orde. 

Wat is de oorzaak van vergelen? In alkydlak zit olie als bindmiddel, die van nature een beetje gelig is. In contact met zuurstof, is gebrek aan licht de belangrijkste oorzaak van vergeling. Heb je een mooie witte vloer gekozen en leg je daar een kleed op bijvoorbeeld, dan zul je na verloop van tijd mogelijk verkleuring krijgen. Hetzelfde geldt voor plaatsen waar bloempotten staan of de binnenkant van een kastdeur. Daarnaast speelt hitte een rol. Denk bijvoorbeeld aan een radiatorombouw. 

Het gebruik van een acryllak zou dit probleem in principe op moeten lossen, míts je geen hoogglans gebruikt. De meeste acryl hoogglanslakken hebben namelijk een heel klein percentage alkyd in zich voor optimale glans… Hierdoor kan je verf alsnog verkleuren terwijl je dacht met alles rekening te houden. 

Wat laatste tips: hoe dunner de verflaag, hoe kleiner de kans op vergelen. Gebruik ook nooit ammoniak om schoon te maken want dit versnelt de chemische reactie die de oorzaak is van vergelen. 

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

Is jouw witte verf inmiddels niet meer wit?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Sigma kleur van het jaar 2022 toont veerkracht!
  We hebben nogal wat meegemaakt de afgelopen periode… We keerden gedwongen naar binnen voor reflectie - en niet in de laatste plaats - voor klussen! Nieuwe werk- en relaxruimtes vragen om aankleding, en Sigma doet dit met de kleur van het jaar 2022 op rake wijze.
 • De veelzijdige kleur van het jaar ‘22
  Ben jij iemand die elk jaar in spanning afwacht wat de kleur van het jaar wordt? Mooi, dan is er nu eentje bijgekomen: de woonkleur van het jaar van de interieurstylisten van Decokay. Wie durft, met een ‘touch of pink’...?
 • Hoe doen interieurontwerpers dat toch?
  Er zijn mensen die gewoon het ‘fingerspitzen gefühl’ hebben als het gaat om inrichting. Maar de meeste mensen ervaren het als knap lastig om precies de juiste spullen en kleuren bij elkaar te zoeken om zo die felbegeerde eenheid te creëren. 

DECOKAY BLOGS

 • Aan de slag met Kleur van het Jaar ‘Brave Ground’!
  Komt de uitdrukking ‘de muren komen op me af’ je de laatste maanden wel erg bekend voor? Dan wordt het misschien eens tijd om de kleuren op die wanden aan te passen. Want wie veel tijd thuis doorbrengt, wil dat graag in een harmonieuze en rustige ambiance doen. Het kleurenpalet rondom Brave Ground, de kleur van het jaar 2021, past daar uitstekend bij. 
 • Jouw muur, jouw canvas
  Speciale effecten op de muur; hoe doe je dat? Inspiratie voor alle mogelijke vormen op de muur - Hoe je dat doet als een professional? Van betonlook tot lambrisering, en van sjabloon tot degradé, of druipende waterverf muur - met als winnaar de complete muurschildering - Wie durft?!
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP