hoe_bewerk_ik_een_oppervlakte_voordat_ik_ga_schilderen2018052913411220180704162304.webp

Hoe bewerk ik een oppervlakte voordat ik ga schilderen?

Goede voorbereiding is méér dan het halve werk bij schilderen. In de voorbereiding zit vaak nog wel meer werk dan de uiteindelijke schilderklus. Maar, een goede voorbereiding verzekert ook een mooi eindresultaat.

Perfecte voorbereiding op schilderen?

Alles wat je nodig hebt is te vinden in onze verfwebshop!

decokayverfshop.nl

Om het beste resultaat te krijgen van jouw schilderklus, heb je vooral gladde en schone oppervlakken nodig. Daarvoor moet je in alle gevallen, ongeacht het materiaal of soort verf waarmee je aan de slag gaat, eerst de volgende voorbereidingen treffen:

- eventuele oude verflagen verwijderen.
- de ondergrond schoon en vetvrij maken met een verfreiniger.
- de ondergrond schuren en schoonmaken (deze volgorde is belangrijk omdat je het vuil anders in het hout schuurt).
- eventuele gaten repareren met houtvuller of plamuur, afhankelijk van de ondegrond.
- alles dat je niet wilt schilderen, van stopcontacten tot vloer en meubels, dek- of plak je af met schilderstape en plastic, of met een stucloper.

Muren
Scheuren of schroefgaten vul je op met een goede plamuur of muurvulmiddel. Daarna schuur je de randen netjes weg en maak je de muur stofvrij met een borstel. Vette muren maak je schoon met water en een goede verfreiniger. 

Een nieuwe muur is nog erg poreus dus zal veel vocht opnemen. Strijk de muur voor met een goede voorstrijk. Werk je met een echte flinke kleur (rood of heel donker terwijl je ondergrond licht is bijvoorbeeld) dan is de beste tip om een gedeelte van de latex die je hebt gekocht te verdunnen met water en de eerste laag flink verdund aan te brengen. De muur is dan al enigszins op kleur en al wat verzadigd. De tweede laag kan dan onverdund aangebracht worden waardoor je meestal al voldoende dekking hebt. 

Houtwerk
Begin met het goed reinigen van de ondergrond. Zo voorkom je dat je straks vuil en vettigheid in het hout schuurt. Schuur de ondergrond, afhankelijk van de staat van het houtwerk, licht of grondig. Vul gaten en scheuren met een houtvuller, en schuur dat weer glad. Verwijder het stof met een kleefdoekje en je kunt aan de slag. 

Overige materialen zoals PVC, fineer, staal, etc.
Voor iedere verfklus is een primer of grondverf beschikbaar die ervoor zorgt dat de verf goed hecht. Daardoor kan je (bijna) alle materialen schilderen. Goed advies in dezen is echter wel essentieel. Wil je iets schilderen waarbij je twijfelt over de voorbereiding of hechting? Kom gerust langs bij een Decokay filiaal bij kou in de buurt voor advies.

Deel dit artikel

Advies nodig over de te volgen stappen?

Ontdek wat je moet doen bij welke ondergrond in onze winkel!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay