kozijnen_schilderen_binnen20191127135116.webp

Kozijnen binnen schilderen

Het is geen klus die je elk jaar doet. Toch is het voor behoud van het houtwerk - en voor het oog - raadzaam om dit eens in de zoveel jaar te doen.

Houten kozijnen schilderen?

Bestel alle benodigdheden in onze verwebshop!

decokayvershop.nl

Tegenwoordig zijn er zoveel betere producten op de markt dan vroeger, dat dit soort klussen een peuleschil is geworden. Om te beginnen ontvetten met een verfreinigingsmiddel. Als het droog is nog wel licht opschuren voor de grip. 

Afplakken hoeft niet per se als je een vaste hand hebt. Gebruik een ronde kwast en leer jezelf deze te draaien zodat je geen druipers of zakkers krijgt. Overtollige verfresten van gladde oppervlakken zoals ramen of vensterbank, kun je namelijk heel eenvoudig met een glaskrabbertje verwijderen.
 
Twijfel je nog over de kleur die je wilt gebruiken, besluit dan eerst of je gaat voor een watergedragen verf (acryllak) of een terpentinegedragen lak (alkydverf). 
Twijfel je qua keuze tussen een watergedragen verf (acryl) of een verf op terpentinebasis (alkydlak)? Neem een aantal punten in overweging. Ga je voor hoogglans of mat? Komt er veel licht in de ruimte? Wil je rekening houden met het milieu? Wat is de huidige ondergrond?

Pluspunten van acryl: minder milieubelastend en een zijdeglans is mooier ‘mat’ te verwerken. Lichte kleuren vergelen niet, tenzij je een hele lichte kleur kiest en deze nooit zonlicht krijgt, bijvoorbeeld de binnenkant van de wc-deur.   
Pluspunten van een alkydlak: kies je voor een hoogglans, dan heeft een alkydlak een veel ‘bollere’ glans. Een lichte alkydlak kan bij gebrek aan zonlicht vergelen.

De huidige ondergrond speelt ook nog mee: als de huidige verflaag watergedragen is, en je kiest nu voor een alkydlak, dan moet je ook een primer gebruiken. Dit zorgt voor een betere hechting tussen de twee lagen. Belangrijk daarbij is wel dat de verf (minstens een aantal weken) goed is uitgehard. 

Deel dit artikel

Advies nodig over het schilderen van kozijnen?

Kom gerust langs in onze winkel!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay