deur_verven20191126172531.webp

Tips voor schilderen van houten binnendeuren

De ‘binnenboel’ wordt meestal één keer gedaan bij het betreden van een nieuwe woning, en wordt daarna vaak vergeten. Zonde, het geeft zo’n frisse nieuwe look!

De binnendeuren verven - of beter, schilderen - is echt geen klus om uit te stellen. Veel mensen denken dat je de deuren uit hun kozijn moet halen en vervolgens plat moet verven, maar dat is helemaal niet nodig. Liggend kan zich juist meer stof verzamelen op de nieuwe verf. Voor een goed resultaat haal je wel even het beslag eraf. Je kunt uren bezig zijn met plakken, maar deze houd je nooit helemaal schoon anders.

Als je het klusje niet zo lang hebt uitgesteld dat de verf overal afbladdert, kun je gerust volstaan met het bijwerken van beschadigde plekken met een lakplamuur. Alleen op grote plekken gebruik je een tweecomponenten plamuur. 

Vooraf maak je de deur schoon met een verfreinigingmiddel. Gerbuik in ieder geval nooit ammoniak, dat is echt een middel van vroeger omdat er toen niets anders voorhanden was. Maar door ammoniak kan je verf vergelen. Daarna schuur je de deur licht op. (Zet de deur klem met een wig voor het gemak.) Stof en water zijn vijanden van verf, dus hou hier rekening mee voordat je de kwast ter hand neemt. Om stof te verwijderen gebruik je een schildersborstel of nog liever een kleefdoekje. (Een plakkerig stuk stof dat met een speciale substantie is behandeld waardoor elk stofje wordt opgenomen.)

De keuze voor de verfsoort hangt af van een aantal factoren, maar voor binnen adviseren we in principe altijd een acryllak. Deze zijn tegenwoordig van zeer goede kwaliteit en bovendien milieubewuster. Daarnaast heeft het nog een aantal voordelen: zo is het minder gevoelig voor houtrot en is er voor metalen kozijnen een speciale roestwerende verf op waterbasis te verkrijgen. Dat het minder stinkt is een prettige bijkomstigheid.

Begin met verven aan de kopse kanten. Doe daarna (indien aanwezig) de dieper liggende panelen en vervolgens de rest van de deur. Verf altijd met de houtnerf mee, en probeer vanuit één gebied naar steeds grotere vlakken te werken. Dit omdat ‘nat’ verwerkte verf de minste kans op strepen geeft.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay