wat_voor_soorten_verf_zijn_er20181010170420.webp

Wat voor soorten verf zijn er?

Verf of lak is een verzamelnaam voor een product dat kleur en bescherming geeft op diverse ondergronden. Je hebt heel veel soorten verf, maar soms worden voor dezelfde soort verf verschillende namen gebruikt. Welke moet je nu kiezen?

Je kunt met verf alle kanten op. Zoveel smaken zoveel soorten. Om te beginnen is er verschil in merken. Daarnaast heb je verf speciaal voor muren of plafonds, voor binnen en voor buiten, voor hout of metaal, transparant of dekkend, glanzend of mat en ga zo maar door.

Voor het schilderen van houtwerk gebruik je eerst een houtprimer (grondverf) en daarna een aflak. Als de grondverf geschikt is voor meerdere soorten ondergronden zoals metaal én kunststof, noem je het meestal een multiprimer. Ook voor muren geldt dat een voorstrijk meestal nuttig is voordat je de muurverf aanbrengt. 

Voorstrijk op muren is vooral nuttig op zuigende muren. Zo bespaar je verf. Ook zorgt het ervoor dat de verf gelijkmatiger wordt verdeeld en voorkom je afbladderen en streepvorming. Een handige tip om te bepalen of voorstrijk nodig is; haal een natte spons over de muur, trekt het vocht snel in dan is het goed om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Breng de voorstrijk voor muren aan met een kwast of roller en verdeel de verf gelijkmatig. Pas op dat je geen uitlopers krijgt, het is namelijk erg dun en eventuele uitlopers zie je terug in de uiteindelijke verflaag.

Heb je überhaupt een 'probleem' met de ondergrond, zoals vlekken, schimmel, of slechte hechting op een gladde ondergrond, dan zijn er allerlei zogenaamde 'probleemoplossers' te verkrijgen. Dat zijn verfsoorten die speciaal ontworpen zijn om bepaalde issues aan te pakken. Overigens is het wel belangrijk dat je de ondergrond altijd goed egaliseert en oneffenheden repareert.

Muurverf wordt ook wel latex genoemd. Er zijn tegenwoordig ook speciale muurverven zoals schoolbordverf, magnetische verf, metallic muurverf en structuur muurverf. 

Voor hout wordt meestal beits of lak gebruikt, met ieder compleet verschillende eigenschappen. Beits dringt door in de ondergrond en beschermt tegen rotting, schimmel en aangroei. Met beits kan vocht in het hout nog steeds goed naar buiten en blijft het hout 'ademen'. Beits is in de meeste gevallen transparant maar kan ook in een dekkende kleur worden aangebracht.

Lakverf dekt het hout echt af en geeft een ondoordringbare beschermlaag. (Alleen toepassen op echt droog hout want het vocht kan niet meer naar buiten na het schilderen.) Lakverf is er ook blank, zoals vernis. Vernis heeft geen vulmiddel of pigment, en kan aangebracht worden over verf of een andere ondergrond. Met vernis krijg je een glanzende en ondoordringbare laag die beschermt tegen weersinvloeden, vocht en schimmel. In tegenstelling tot beits trekt vernis niet in de ondergrond.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay