Wat is het verschil tussen watergedragen lak en verf op terpentinebasis?

Professionele schilders mogen binnen alleen schilderen met verf op waterbasis. Dit heeft de overheid sinds enige jaren bepaald. Maar als je zelf aan de slag gaat ben je in principe vrij in je keuze.

De keuze voor het soort verf is niet alleen een persoonlijke keuze. Voor de professionele schilder is wetgeving van toepassing: binnenshuis alleen acrylverf en buiten mag allebei.

Acrylverf is een watergedragen verf en alkydverf is een met terpentine verdunbare verf.

Acrylverf versus alkydlak

Een watergedragen lak is geurarm en sneldrogend. Bovendien is de verf veel krasbestendiger dan een gemiddelde terpentine verdunbare lak. Acrylverf is minder milieubelastend en beter voor je gezondheid omdat je geen vluchtige chemische stoffen inademt. In acrylverf is het oplosmiddel slechts water dat verdampt.

Acrylverf vergeelt niet

Een ander groot voordeel van een watergedragen lak is dat het niet vergeelt. De basis van een terpentineverdunbare verf is alkydhars, een goudgele hars waaraan bindmiddel en oplosmiddel wordt toegevoegd. Deze gele hars komt naar boven in de laklaag als er geen direct contact met zonlicht is. Bij bijvoorbeeld een hal zonder ramen, onder de bloempot op de vensterbank, onder het kleed op de vloer... Daar vergeelt de verf. Vooral bij lichte kleuren is dit erg opvallend. (Zou je die plek weer in de volle zon zetten dan trekt de kleur in principe weer bij.)

Meer glans met alkydlak

Deze eigenschap maakt de keuze voor de doe-het-zelver vaak lastig. Want een nadeel van watergedragen lakken is dat de hoge glansgraad van een alkyd niet bereikt kan worden. Dus als je in de hal van je woning een zo hoogglanzend mogelijke lak wilt hebben, moet je je realiseren dat de spierwitte verf die je gebruikt binnen een paar weken gaat vergelen. Een ander groot voordeel van alkydverf is het verwerkingsgemak. Alkydlak 'vloeit' beter en heeft een langere 'open tijd'. Dat betekent dat het mogelijk is om nog even een 'zakkertje' weg te strijken waarbij dat bij een acryl echt niet meer kan zonder het lakwerk te beschadigen.

Nadelen acrylverf

Er zijn ook nadelen aan acrylverf te bedenken, en dan met name bij de toepassing van lakken, dus niet bij latex. Een acryllak verwerkt iets minder makkelijk. Ook moet de ondergrond beter voorebereid worden omdat de verf iets minder goed hecht.

Voor als je niet kunt kiezen...

Er zijn inmiddels ook zogenaamde hybride lakken ontwikkeld. Watergedragen lakken met een klein beetje alkyd. Ze vergelen een klein beetje, maar hebben wel een prachtige glans.

Kinderen en veiligheid qua verfsoort

Een wijdverbreid misverstand bij jonge ouders, is dat je een kinderbedje of een box beter kunt lakken met een watergedragen lak dan met een terpentine verdunbare verf. Dat geldt echt alleen tijdens de verwerking in verband met inademing. Tijdens de droging verdampen de vluchtige stoffen; water bij acryl en terpentine bij een alkyd.

Na droging is de achtergebleven laklaag van beide verfsoorten echter even chemisch. (Verf dus nooit speelgoed dat in de mond wordt gestopt, want het eten van een laklaag is wel schadelijk.) Maar voor een kinderbedje en andere gebruiksvoorwerpen geldt: is het meubel eenmaal droog en uitgehard dan maakt het niets meer uit welke verfsoort er is gebruikt.

Kinderspeelgoed verven

Wil je voorwerpen verven die in de mond gestopt worden, koop dan een speciaal daarvoor bestemde kindvriendelijke verf. Voordeel van deze verven is dat ze ook niet milieubelastend zijn. Bij Decokay kan je uitgebreid advies inwinnen over de verschillende soorten en eigenschappen van deze soorten verf.