buitenschilderwerk__verf__beits_of_lak20181004161151.webp

Buitenschilderwerk: verf, beits of lak?

Wat is het verschil tussen de vele soorten buitenverf? Kun je zomaar alle gebruiken of zijn er verschillen?

Twijfel je over de keuze voor buitenverf?

We adviseren je graag in de winkel

MAAK EEN AFSPRAAK

Het meeste buitenschilderwerk bestaat uit hout. Dit hout moet beschermd worden tegen weersinvloeden zodat het niet gaat rotten. Daarvoor gebruik je een product dat hetzij impregneert, hetzij afsluit.

Wanneer kies je voor het één en wanneer voor het ander? 

Beits
Een product dat impregneert en tevens vochtregulerend is, noemen we een beits. Beits dringt door in het hout en zorgt daardoor voor een beschermende werking van binnenuit. Een beits kan dekkend en transparant zijn, maar je zult de houtnerf nog altijd kunnen zien. Een product dat volledig afsluit zodat er geen vocht in het hout kan dringen noemen we gewoon 'verf'.

Verf
Met verf bouw je meestal een systeem op. Dit bestaat uit een grondverf die de goede verbinding maakt tussen het hout en de lak. (Breng - afhankelijk van de kwaliteit - één of twee lagen aflak aan - zodat het houtwerk goed is afgesloten.) Bij beits is gronden niet altijd nodig.

Lak
Lak is eigenlijk een verzamelnaam en kan zowel een beits als een verf zijn. We spreken bijvoorbeeld van een blanke lak (een transparante, harde beschermende laag), maar ook van een 'aflak', en dan wordt verf bedoeld.

Verfbeits 
Ten slotte is er ook nog een product dat we 'verfbeits' noemen; dit is een systeemverf waarbij je grondt en aflakt met hetzelfde product. Verfbeitsen zijn vochtregulerende, halfglanzende, maar wel dekkende producten. Deze zijn goed geschikt als je niet zeker weet of het hout dat je gaat schilderen wel droog is. (Leen bij twijfel een vochtmeter bij Decokay.) Met een verfbeits kan eventueel vocht in het hout toch naar buiten verdampen. Het jaar erop zou je dan een hoogglansverf kunnen gebruiken die afsluit, en het hout bovendien heel lang beschermt. 

Het is met de vele soorten verf die tegenwoordig beschikbaar zijn zeer belangrijk dat je om goed advies vraagt naar het juiste product.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay