HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route

OPENINGSTIJDEN


Een stappenplan om zelf te behangen

vrijdag, 9 december 2016
Een stappenplan om zelf te behangen

Voorbereiding:
Om te beginnen is het belangrijk oud behang van de muur af te halen. Dit is nodig omdat de muur zo glad mogelijk moet zijn voordat je met behangen kunt beginnen.
Om het beste resultaat te krijgen is het van groot belang dat de eerste baan recht op de muur geplakt wordt. Om dit voor te bereiden teken je een loodlijn op de muur met potlood met behulp van een waterpas. Doe dit ongeveer 50 centimeter uit de hoek van de muur. Tegen deze lijn wordt straks de eerste baan behang geplakt. 
Behangen doe je van licht naar donker. Begin dus bij het raam met de eerste baan. Zodoende heb je minder kans dat je de naden ziet bij strijklicht. 

Bij een ongehandelde gestucte wand die nog vrij poreus is moet de muur eerst worden voorgellijmd. Dit doe je door de lijm als voorstrijk aan te maken. Voorstrijken doe je een dag van te voren zodat de muur goed droog is als je gaat behangen. 

vliesbehang in lichte kleuren is vrij transparant. Als er gekleurde vlekken op de muur zitten, schijnen die later door het behang heen. Je moet dus vorgen dat de muur egaal van kleur is voordat je gaat plakken. Twijfel je of de muur licht genoeg is, doe dan wat witte latex door de voorstrijk. Of neem witte voorstrijk.

Als je met heel donker behang gaat behangen, heb je grote kans dat je witte naden gaat zien. Vaak zijn de randen van het behang wel meegekleurd, maar als je een klein beetje krimp hebt, zie je de witte muur op de naden. Om dat te voorkomen, saus je het behang in de juiste kleur op de plak waar de naden komen. Vaak is een liter muurverf den wel genoeg. 

Lijmen en behangen:
Controleer voordat je gaat beginnen de etiketten van de rollen. Hebben alle rollen hetzelfde batch- of aanmaaknummer? Zo niet dan kan er kleurverschil zitten in de verschillende rollen.

Lees vervolgens altijd eerst goed het etiket van de rol van het behang dat je gaat plakken. Daarop zie je alle bijzonderheden waarmee rekening moet worden gehouden. Als je geen volleerde behanger bent, vraag dan in de Decokaywinkel bij aankoop van je rollen om de behanginstructie.

Snij nu alle banen op maat. Let goed op of er een patroon in het behang zit, want dan moet je de baan afsnijden op hoogte van de muur ën één patroonhoogte. 

Vervolgens is het afhankelijk van het soort behang welke stap je daarna neemt. Uiteindelijk moet het behang met lijm op de muur aangebracht worden. Bij vliesbehang gebruik je geen behangtafel om het behang met lijm mee in te smeren. Je plakt het behang direct op de muur. Na het tekenen van een loodlijn kun je de muur insmeren met behanglijm speciaal voor vliesbehang. Je smeert de lijm iets breder dan de baan die je gaat plakken op de muur. Baan voor baan om indrogen te voorkomen.

Bij vinyl met papieren rug en papierbehang moet het behang eerst worden ingesmeerd met behanglijm voor het de muur op kan. Bij zwaar vinylbehang van bijvoorbeeld Arte en Elitisse maak je het behang eerst vochtig met een natte spons. Vervolgens begin je met inlijmen van het behang. 
Omdat behang kan krimpen door het opsmeren van behanglijm snijd je niet precies de maat van de opgemeten muur af, maar hou je boven en onder extra behang over. Ongeveer 5 centimeter zou hiervoor voldoende moeten zijn (en let zoals gezegd op het patroon). Na het inmeren van de baan, vouw je het behang naar binnen en maak je er vervolgens een rolletje van. Doe je dat niet dan heb je later bij het plakken grote kans op openstaande naden omdat de lijm aan de randen sneller droogt dan de de lijm op de rest van het behang. Bij papierbehang volstaat alleen naar binnenvouwen. 
De tijd die de lijm moet ntrekken op het behang staat altijd vermeld op het etiket. 
Net zoals bij het opplakken van foto’s, is het bij behang belangrijk om de hoeken en randen goed in te smeren met behanglijm, zodat deze later niet van de muur af krullen.  

Bij het plakken van een patroonbehang heb je de banen gesneden op hoogte van de muur plús de hoogte van het patroon. De eerste baan kun je gewoon plakken. Bij de 2e baan ga je met de baan aan de zijkant van de eerste baan op zoek naar het patroon door te schuiven. Je schuift net zolang tot het patroon doorloopt. Dit kun je het beste even oefenen met de banen voordat je ze hebt ingelijmd, want dan weet je hoe het werkt. Soms is het patroon wat lastiger te vinden en ben je best even aan het puzzelen. 

Er is ook behang dat 'stortend' geplakt moet worden. Dit betekent dat je elke 2e baan moet omdraaien. Op het etiket staat dit vermeld door middel van 2 pijltjes horizontaal naast elkaar in tegengestelde richting. Als hulpje kun je bij de banen achter op de baan een stipje zetten om de bovenkant aan te duiden. De ene baan heeft dan het stipje aan de bovenkant, bij de volgende zit het stipje aan de onderkant. Als je bij dit behang de rollen gewoon naast elkaar zou plakken, ga je banen zien vaak ook met kleurverschil . Door stortend plakken voorkom je dat en kirijg je een mooi egaal resultaat. 

Afwerking:
Als je het behang op de muur geplakt hebt kun je eventueel ontstane luchtbellen wegwerken met behulp van een behangspatel. Ook kun je met een behangspatel behang in de hoeken van muren goed aandrukken. Werk altijd van boven naar beneden. Zorg er verder voor dat de banen behang goed op elkaar aansluiten en een eventueel patroon in elkaar overloopt. Haal overtollig behang aan de boven- en onderkant van de muur weg met een stanleymes..

Zet altijd een emmer met schoonwater en een schone spons bij je als je gaat behangen. Per baan verwijder je dan onmiddellijk de lijmvlekken die tussen de banen ontstaan. Als deze eenmaal zijn ingedroogd, krijg je ze niet meer weg namelijk en geeft het glansplekken. 
 

BEHANG INFORMATIE, ADVIES & TIPS

BEHANG BLOGS

 • 29 April 2019 door Iris Bouwman, in Product
  Behang om je thuis bij te voelen
  Zoek je kleurrijk fotobehang waarmee je je muren transformeert in ware blikvangers? In de collectie Colorful Floral & Retro van Behangexpresse is elk behang een kunstwerk op zich. Of het nu gaat om een levensgroot schilderij van prachtige bloemen of een eigentijds retro-motief dat ruimtelijkheid biedt in elk interieur. Welk behang kies jij?
  NAAR DE BLOG +
 • 26 April 2019 door Iris Bouwman, in Product
  Behang voor globetrotters
  Een vleugje Parijs in je keuken, de passie van Milaan in je slaapkamer? Of de sfeer van bruisend Berlijn in je woonkamer. Het kan met de behangcollectie Metropolitan Stories by Livingwalls van A.S. Création die je meeneemt langs zes Europese steden en zo de wereld naar je toe brengt.
  NAAR DE BLOG +
 • 2 April 2019 door Ivanka Eggly, in Product
  Op reis met Rivièra Maison
  Geeft reizen jou inspiratie? In de nieuwe behangcollectie van Rivièra Maison voor BN Walls zie je verrassende elementen die voortkomen uit sferen en materialen uit verschillende werelddelen.
  NAAR DE BLOG +

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raamdecoratie of zonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

Merken van Decokay

Decokay heeft een ruim
assortiment van vele
vooruitstrevende leveranciers.

STEL EEN VRAAG

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

TOP