welke_soort_verfkwasten_kan_ik_het_beste_gebruiken20181102164510.webp

Welke soort verfkwasten kan ik het beste gebruiken?

Er bestaan veel verschillende soorten verfkwasten. Welke kwast je kiest is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, van de verfsoort en de klus.

Omdat verfkwasten net als verfrollers in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Welke kwast heb je nou nodig? Er zijn kwasten die geschikt zijn voor watergedragen verf en kwasten die juist geschikt zijn voor verf op terpentinebasis. Daarnaast speelt je persoonlijke voorkeur ook een belangrijke rol.

De klus die je gaat doen, vraagt ook om een bepaalde kwast. Bijvoorbeeld als je brede planken gaat beitsen is een platte of ovale kwast handig. Terwijl je voor een kozijn weer fijner werkt met een ronde kwast. Een ronde kwast heeft het voordeel dat je deze kunt draaien tijdens gebruik, waardoor zich geen verf ophoopt aan de rand van het schilderwerk. (Met een beetje oefenen krijg je daar steeds meer handigheid in.)

Kwasten zijn er in allerlei diktes en breedtes. Uiteraard bepaalt de grootte van het te schilderen object de grootte van de kwast. 

Een aantal kenmerken op rij per kwast:

- De verfkwast met dierenharen: met deze kwast kun je verven met alkydverf, acrylverf, met zowel zijdeglans als hoogglans.
- De verfkwast met kunststofharen: deze kwast kun je alleen gebruiken in combinatie met acrylverf en niet met alkydverf (op terpentine basis).
- De ronde kwasten: met ronde kwasten kun je hoeken en kieren schilderen zonder zakkers. De soort verf maakt hierbij niet uit.
- De ovale kwasten: deze kwasten worden vaak gebruikt bij het aanbrengen van beits of bij het schilderen van grote oppervlaktes. 
- De blokkwast: deze kwast wordt gebruikt bij grote oppervlaktes, ook bijvoorbeeld voor het 'pappen' van behang.
- De radiatorkwast is voorzien van een lange steel met een knik erin en kan behalve voor de radiator ook gebruikt worden bij andere moeilijk te bereiken oppervlaktes.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay