aluminium_kozijn20191128130819.webp

Metalen of aluminium kozijnen schilderen

Eerst moet je vaststellen of de kozijnen van staal of aluminium gemaakt zijn. De aanpak verschilt namelijk sterk. 

Zelf je aluminium kozijnen schilderen?

Kom naar de winkel voor compleet advies

MAAK EEN AFSPRAAK

Aluminium kozijnen
De meeste aluminium kozijnen zijn ‘geanodiseerd’ met een oxidelaag om corrosie te voorkomen. Deze laag is echter niet zomaar overschilderbaar. Hij is namelijk erg hard en daarom lastig te schuren, maar ook erg glad waardoor een nieuwe verflaag niet zomaar hecht. De beste manier om aluminium voor te behandelen is door het te (laten) stralen of beitsen. Dit is echter geen eenvoudig klusje. Soms is het niet eens mogelijk om het professioneel te laten doen.

Is het gelukt? Of was het aluminium niet geanodiseerd, dan kun je het met een epoxy primer voorbehandelen. Het uiteindelijke schilderen doe je het beste met een watergedragen verf (polyurethaanverf of acrylaatverf). Maar wat je ook doet, gebruik in ieder geval nooit een lak of primer op terpentinebasis (alkydhars) want dat ‘bijt’ elkaar. 

Stalen kozijnen
Metalen kozijnen zijn een stuk eenvoudiger te behandelen. Je kunt ze gewoon schuren en met een universele primer voorbehandelen. Eventuele oneffenheden of butsen zijn eenvoudig te repareren met een plamuur bestemd voor auto’s. Als de kozijnen droog, goed stof- en vetvrij zijn, dan kun je aan de slag met een goede metaallak. Om stof te verwijderen gebruik je een schildersborstel of nog liever een kleefdoekje. (Een plakkerig stuk stof dat met een speciale substantie is behandeld waardoor elk stofje wordt opgenomen.)

Deel dit artikel

Zelf je aluminium kozijnen schilderen?

Kom naar de winkel voor compleet advies

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay