hoe_onderhoud_ik_mijn_zonwering_20190207153647.webp

Hoe onderhoud ik mijn raambekleding?

Om de levensduur van raambekleding in huis te optimaliseren, geven we enkele onderhoudstips.

Op ieder soort raambekleding is het in de eerste plaats belangrijk dat je stof regelmatig verwijdert. Zo krijgt het geen kans om zich te hechten. Dit kan afhankelijk van het product met een stoffen doek, een zachte borstel of een speciaal borsteltje voor op de stofzuiger.

Vlekken verwijderen

Harde raamdecoratie vlekken verwijderen:
Bij harde raamdecoratie (jaloezieën, lamellen en shutters) van bijvoorbeeld hout, aluminium of kunststof, is vlekverwijdering geen probleem. Je neemt gewoon een schone uitgeknepen vochtige doek. Wel moet je bij jaloezieën opletten bij de ladderkoorden en banden. Vooral bij lichte kleuren bestaat het gevaar dat de viezigheid die je wilt opnemen zich juist daar verzamelt.

Zachte (textielen) raamdecoratie vlekken verwijderen:
Er bestaan echter ook textielen varianten. Bijvoorbeeld bij verticale lamellen. Deze kun je niet zomaar reinigen met water. Bij zachte raamdecoratie wordt dan ook vaak een luchtspuitbusje geleverd waarmee je vliegjes, beestjes, takjes en andere dingen voorzichtig kunt wegblazen. Er zijn echter ook wasbare soorten lamellen. Als je dat belangrijk vindt, is het dan ook goed om dit vóór de aanschaf te overwegen en je te laten adviseren bij een Decokay.

Rolgordijnen schoonmaken:
Rolgordijnen zijn eveneens wat lastiger schoon te maken. Het is een rechte lap stof dus je ziet er alles op. Vlekken kun je heel voorzichtig proberen te verwijderen met een goed uitgeknepen doek met water. Veeg niet, maar dep de stof. Wees erg voorzichtig. Als je namelijk te hard wrijft, ontstaan er hobbels en bobbels in de stof die niet meer weggaan. 
Voor dupligordijnen en plisségordijnen geldt hetzelfde. Er zijn echter stofsoorten die wel goed reinigbaar zijn, laat je daarover voorlichten in de winkel. Vouwgordijnen kunnen vaak in de wasmachine. Om dit te checken, kijk je op het ingenaaide etiket. Hierop staat op welke manier de stof gereinigd kan worden.

Als de stof wasmachine geschikt is, ga je als volgt te werk:
- Haal de stof los van het mechanisme.
- Verwijder de baleinen.
- Doe de stof in de wasmachine op een wolwasprogramma met een fijnwasmiddel. 
- Na het wassen, tuig je het hele vouwgordijn weer op en hangt het nat op.
- Trek het voorzichtig in vorm, mocht dat nodig zijn. 

Er 'tussenin' raamdecoratie schoonmaken:
Multishades, Twist® rolgordijnen, Silhouette® Shades of duo rolgordijnen kun je soms wel schoonmaken. Maar let op! Deze stof is erg kwetsbaar en kan dus snel lelijke plekken geven als je niet voorzichtig bent. Let vooral goed op de weving van de transparante banen. Is deze erg fijn in plaats van grof, en is deze een beetje vitrage-achtig, dan is voorzichtigheid geboden. In dat geval is het verstandig om alleen uiterst voorzichtig te deppen, zeker niet te wrijven, en dat alleen met schoon water, op een goed uitgeknepen doek. Probeer het op een vrijwel onzichtbaar plekje uit. Wijkt de stof of gaat het lubberen, stop dan meteen. Accepteer dan de vlek; reinigen zal het probleem verergeren.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay