laminaat_zoals_het_is_opgebouwd_uit_4_lagen2016111814184420180713092033.webp

Uit welke lagen bestaat laminaat?

Laminaat is een vloer die uit vier verschillende lagen bestaat. Deze lagen bepalen het uiterlijk (dessin, reliëf), de hardheid, kwaliteit en akoestiek. De toplaag zorgt voor bescherming, de decorlaag bepaalt het uiterlijk van het laminaat, de drager bepaalt de hardheid en kwaliteit en de onderlaag beschermt het laminaat van onderaf.

1. Onderlaag, dragerlaag of melaminelaag

De melaminelaag verzekert een hoge stabiliteit en beschermt tegen vocht van onderaf. Wanneer het laminaat correct geïnstalleerd is en gebruikt wordt zal het, mede door de melaminelaag, de oorspronkelijke vorm gedurende vele jaren behouden.

2. Middenlaag

De middenlaag bestaat uit MDF of High-density HDF houtvezel en vormt de hoeksteen van laminaat. De grondstoffen zijn houtvezel en hoogwaardige melamine hars. MDF-platen zijn niet goed bestand tegen vocht, HDF-lagen wel. 

3. Decoratieve laag

De decoratieve laag bepaalt het uiterlijk van een laminaatvloer. Het is meestal een print van hout of tegel. Afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat herhaalt het patroon van de tekening zich vaak of minder vaak. Bij goedkoop laminaat zie je een patroon heel vaak terug, bij de betere soorten is de herhaling veel minder vaak zodat de vloer er veel natuurgetrouwer uitziet. 

4. Toplaag of slijtlaag

De toplaag zorgt voor een hoge weerstand tegen vlekken, slijtage, mechanische slagen, krassen, as van sigaretten en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. De laag bestaat uit melamine en korund. De goedkopere kwaliteiten hebben een vlakke toplaag. Op de betere kwaliteiten is een bepaalde structuur aangebracht zodat de tekening van hout of tegel wordt nagebootst. Bij de beste kwaliteiten volgt de structuur de tekening van bijvoorbeeld de houtprint zodat het net een echte plank lijkt. Dit heet embossed register. 

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay