vloeren_verven20191127132451.webp

Zelf je houten vloer schilderen

Eerlijk is eerlijk, je kijkt er nooit naar uit om je hele inboedel uit je woonkamer te halen. Maar alle houten vloeren slijten, en dan is een nieuwe lak- of verflaag soms gewoon nodig.

Door de vloer opnieuw in de lak te zetten, haal je de hele kamer op. Het is daarom één van de meest lonende klussen - en echt niet een die je uit hoeft te besteden. De vloer moet hoe dan ook altijd geschuurd worden. Je kunt op je knieën met een schuurmachine aan de slag, maar handiger is het om een parketschuurmachine te huren. Neem daarbij wel in overweging of het hout massief is, of voorzien is van een toplaag (vaak bij parket). Als een toplaag meermaals geschuurd is, wordt deze steeds dunner - dat is iets om mee uit te kijken.

Vooraf kun je de vloer met een ontvettend reinigingsmiddel schoonmaken, anders schuur je het vuil in de vloer. Als je tijdens de klus uitstekende spijkers tegenkomt kun je die gewoon terugslaan. Na het schuren (altijd met de houtnerf mee schuren en verven) moet je de vloer eerst stoffen en daarna nogmaals reinigen.
 
Dan komt het belangrijkste: de keuze voor verf of lak. Bij hardhouten vloeren kiezen de meeste mensen ervoor om de nerf goed tot zijn recht te laten komen met een transparante lak, terwijl een zacht houten vloer vaker dekkend wordt geschilderd. Welke verf je ook kiest, reken op het aanbrengen van drie lagen, en (licht) schuren tussen iedere laag. Geen klus dus die in een middag geklaard is; wel eentje die een heel dankbaar resultaat geeft.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay