hoe_behandel_je_gordijnen20190627091222.webp

Hoe onderhoud je gordijnen?

Gordijnen wil je lang mooi houden. Om daar voor te zorgen, kun je zorg dragen voor een goede behandeling.

Omdat gordijnen van stof gemaakt zijn, zijn er meedere mogelijkheden om ze te onderhouden en schoon te houden.

Gaat het alleen om droog stof, dan kan je dit verwijderen met het ronde borsteltje van de stofzuiger, of de gordijnen af en toe goed uitkloppen.
Gaat het om de geur, dan kan je de gordijnen in het voorjaar bij de eerste mooie dag lekker een dagje buiten hangen en laten uitwaaien.

Kun je gordijnen wassen?

Is het grotere werk nodig? Veel stoffen zijn reinigbaar. Dat is echter wel een relatief begrip. De meeste stoffen hebben namelijk een speciale behandeling ondergaan voordat ze geconfectioneerd worden. Een wasbeurt verwijdert die behandeling, zodat ze daarna eerder vuil opnemen. Daarbij zijn gordijnen vaak grote lappen. Als je die in de wasmachine propt ontstaan kreuken die vervolgens niet heel eenvoudig te verwijderen zijn.

Daarnaast hebben alle gordijnstoffen een beperkte krimptolerantie, dit hoort bij gordijnstof en is juist een teken van kwaliteit. Dat betekent dat je gordijnen altijd (een beetje) zullen krimpen. Hoeveel dat precies zal zijn, kan je niet van tevoren weten. Dat het zal gebeuren is echter onvermijdelijk. Blijkt dit teveel te zijn dan zit er niet anders op dan de zoom aan de onderzijde uit te laten leggen. Hebben de gordijnen echter al lange tijd gehangen, dan zal ook dit wellicht zichtbaar zijn.

We adviseren daarom om alleen in het alleruiterste geval over te gaan tot wassen. B​​​ijvoorbeeld wanneer er vlekken in het gordijn zitten die niet op een andere manier te verwijderen zijn. En wanneer je hiertoe besluit, hou dan goed rekening met de eventuele gevolgen... 

TIP: Heb je bijvoorbeeld koffie gemorst over je witte gordijnen, dan kan je ook eerst proberen met zacht reinigingsmiddel alleen lokaal de vlek te behandelen. Dit is altijd nog beter dan de optie hele gordijnen in de was. 

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay