wat_is_het_verschil_tussen_mat__zijdeglans_en_hoogglans20181010165656.webp

Wat is het verschil tussen mat, zijdeglans en hoogglans?

Je hebt je kleur verf gekozen en gaat naar de winkel om hem te kopen. ’Mat of hoogglans?’, vraagt de medewerker. Wanneer kies je eigenlijk voor het een glanzende lak en wanneer voor een zijdeglans? Beide varianten hebben hun eigen plus- en minpunten. Ook mode speelt mee.

Zoals de namen al zeggen zit er een verschil in de mate van glans bij verschillende verfsoorten.

Gebruik binnen
Of je kiest voor een matte of juist voor een hoogglanzende lak is vaak een kwestie van smaak - en is zeker ook wel aan mode onderhevig. Maar soms vraagt een oppervlakte of een voorwerp juist om een bepaalde glansgraad om bijvoorbeeld oneffenheden te verdoezelen. Zo vallen oneffenheden meer op bij een hoogglanzende lak. Zijdeglans ligt tussen hoogglans en mat in. Mooie kozijnen krijgen bijvoorbeeld nog meer klasse door ze in een hoogglanzende lak te zetten terwijl dat oude kastje van oma het heel mooi doet met een matte interieurlak. 

Gebruik buiten
Voor de lakken die je buiten op het huis gebruikt, geldt de regel: hoe hoger (of eigenlijk hoe boller) de glans, hoe groter de duurzaamheid. Extreem hoogglanzende lakken zijn het beste bestand tegen alle weersinvloeden. Het gebruik van een goede hoogglanslak daar, betekent echt minder vaak de ladder op hoeven klimmen. Dat kan letterlijk een schilderbeurt schelen. Dan is de verf in aanschaf weliswaar duurder, maar je hoeft minder snel weer nieuwe verf te kopen omdat je houtwerk soms wel voor tien jaar klaar is. 

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay