tapijt_verwijderen20200902132006.webp

Gelijmd tapijt verwijderen

Als je besluit genomen is, en je nieuwe vloerbedekking is besteld, moet eerst de oude eruit. Afhankelijk van het soort lijm dat gebruikt werd, verschilt de aanpak.

Advies op maat over jouw trap?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies!

MAAK EEN AFSPRAAK

Allereerst moet je erachter zien te komen welk soort lijm/ kit gebruikt is om jouw oude tapijt te verlijmen. Is die in water oplosbaar, of niet? Dat kun je meestal meteen zien. 

Snij het tapijt ergens aan de rand twee keer in, zodat je een strook van ca. 20 cm hebt, en trek een stuk los. Welke lijm je daarna ook aantreft, dit doe je sowieso ook met de rest van het tapijt; je snijdt dus smalle stroken over de hele breedte, die je vervolgens makkelijk oprolt.

Zie je bruine lijm? Helaas, je hebt iets meer werk, want de lijm is niet wateroplosbaar. Zie je witte lijm? Dan heb je geluk, want dan ligt je tapijt er al langer, en is er in water oplosbare kit gebruikt. Tegenwoordig wordt altijd tapijtlijm gebruikt, en ook al is deze ‘in water oplosbaar’, deze verwijder je - eenmaal opgedroogd - helaas niet met water. 

Methode wateroplosbare vloerlijm:
Bij wateroplosbare kit laat je de vloer wel gewoon een halve dag weken in warm water. Als het dan nog niet loskomt, kun je dat proces herhalen. Let wel op dat de vloer niet té nat wordt, je wil tenslotte na afloop een nieuwe vloer leggen… Goed laten drogen nadat het tapijt uiteindelijk verwijderd is, is een must. 

NB. Soms hoor/of lees je dat je ook zeep kunt toevoegen, of gekker nog, cola kunt gebruiken. Nu kun je cola voor veel dingen gebruiken, maar je wilt het niet met al zijn suikerige plakkerigheid op je vloer, of in je kruipruimte hebben. Niet doen dus!

Methode niet-wateroplosbare lijm:
De meest effectieve methode is tapijtlijm verwijderaar. Bij nieuwer tapijt wordt dit standaard gebruikt. Aangezien dit nogal een chemisch goedje is, moet je daarbij wel een mondkapje dragen. Het alternatief is een tapijtstripper huren, of met de hand met een plamuurmes krabben. Soms wil een verfafbrander nog helpen, maar ook daarbij komen dampen vrij van lijmresten, dus is ademhalingsbescherming nodig.

Wanneer je toch nieuw tapijt gaat leggen, kan je prima advies vragen aan dezelfde vakman, over wat in jouw geval het beste is. Dat geldt zowel voor het verwijderen, als het leggen van je nieuwe tapijt. Dat kan je een hoop werk besparen.

Deel dit artikel

Advies op maat over jouw trap?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies!

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay