traprenovatie_doe_het_zelf20230525115021.webp

Hoe renoveer je zelf jouw trap?

Wil je jouw trap renoveren, maar weet je niet precies hoe? Met het onderstaande stappenplan weet je waar je aan toe bent. Let wel op dat je enige kluservaring nodig hebt om de trap te renoveren.

Met een traprenovatie geef je de trap een volledig nieuwe uitstraling. Als je een handige klusser bent, dan is het renoveren van de trap relatief eenvoudig te doen. Waar moet je op letten?

Stap 1: Voorbereiding
Voordat je begint, zorg je ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt. Meet de lengte en breedte van elke traptrede nauwkeurig op en koop de benodigde materialen, zoals traptreden, plinten, lijm en eventueel verf. Het is ook belangrijk om de trap grondig schoon te maken voordat je begint. Let ook op de volgende veiligheidspunten:

  • Draag altijd geschikte beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen mogelijke verwondingen.
  • Zorg ervoor dat je gereedschap in goede staat is en gebruik het op de juiste manier. Volg de instructies van de fabrikant en wees voorzichtig bij het hanteren van scherpe gereedschappen.
  • Werk op een goed verlichte en geventileerde plek.
  • Neem de nodige voorzorgsmaatregelen om uitglijden en struikelen te voorkomen. Ruim rommel op, gebruik antislipmatten op de trap en wees voorzichtig met losse kabels.

Stap 2: Oude bekleding verwijderen
Verwijder de oude bekleding van de traptreden. Je kunt dit doen door de bekleding los te trekken met een hamer en een beitel. Als er lijmresten achterblijven, schuur deze dan weg met schuurpapier of een schuurmachine. Zorg dat het oppervlak schoon en glad is. Controleer de trap ook goed op eventuele beschadigingen en repareer deze indien nodig.

Stap 3: Voorbereiding materialen
Voordat je de traptreden installeert, controleer of je deze nog moet voorbereiden. Laminaat moet bijvoorbeeld acclimatiseren voordat je het plaatst, omdat het kan uitzetten als je het uit de verpakking haalt.
Zorg bovendien dat je het materiaal nauwkeurig uitsnijdt, zodat het op de traptreden past.

Stap 4: Nieuwe traptreden installeren
Installeer vervolgens de nieuwe traptreden op de bestaande treden. Zorg dat je de treden van boven naar beneden monteert. Afhankelijk van het gekozen materiaal, volg je de specifieke instructies voor montage. Hier volgen enkele algemene richtlijnen:
  • Hout: Bevestig de houten overzettreden met lijm en/of schroeven op de bestaande treden.
  • Laminaat, PVC en vinyl: Plaats de overzettreden over de bestaande treden en bevestig ze met lijm, klikverbindingen of dubbelzijdig tape.
  • Tapijt: Bevestig het tapijt met behulp van lijm of tapijtstroken op de bestaande treden.
Druk de treden goed aan en laat de lijm volledig drogen voordat je verder gaat met de afwerking.

Stap 5: Afwerking
Als de nieuwe traptreden stevig vastzitten, is het tijd om de trap af te werken. Plaats de plinten op de randen van de treden om de overgang tussen de traptreden en de muren af te werken. Indien nodig kun je de plinten op maat snijden met een cirkelzaag. Verf de trap eventueel in de gewenste kleur.
Ook kun je nu extra elementen installeren. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van stevige leuningen aan beide zijden van de trap, volgens de veiligheidsvoorschriften. Of voeg eventueel antislipmateriaal toe, zoals antislipstrips of -profielen, om de veiligheid te verhogen.

Om de levensduur van je gerenoveerde trap te verhogen en de uitstraling te behouden, volg je de onderhoudsinstructies van het gekozen materiaal. Maak je trap regelmatig schoon en behandel eventuele vlekken of beschadigingen zo snel mogelijk.

Het is belangrijk dat je bij het renoveren van de trap secuur te werk gaat. Mocht je niet veel ervaring hebben met klussen, dan kun je beter langskomen bij een speciaalzaak die je helpt met de traprenovatie.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay