verf2017040123355020180704165233.webp

Wat is verf?

Met een likje verf bescherm je houtwerk, muren en andere objecten en knap je ze meteen op.

Alles wat je verft wordt niet alleen meteen mooier, het is in veel opzichten ook praktischer. Met een 'filmlaag' verf bescherm je het materiaal tegen invloeden van buitenaf. Een geverfd oppervlak is harder en gladder en kun je veel makkelijker afnemen en schoon houden. Bovendien blijft aan een geverfd oppervlak zoals een muur minder stof kleven.

Je kunt bíjna alles verven behalve een aantal specifieke kunststoffen. Denk aan hout, beton, metaal of steen. Maar primers voor diverse ‘aparte’ materialen lossen tegenwoordig veel op. Bij twijfel geeft Decokay je graag advies. (niets is vervelender dan beginnen - en te maken krijgen met afbladderende verf.) 

Bijna elke verf bestaat uit dezelfde ingrediënten: bindmiddel, oplos- en verdunningsmiddel, pigmenten en vulstoffen en hulpstoffen. Die chemische stoffen hebben allemaal een functie. Pigment zorgt voor de kleur, oplosmiddel en verdunningsmiddel maken de verf smeerbaar en conserveermiddelen zorgen ervoor dat de verf niet bederft. 

Denk ook na over welke verfsoort je gaat gebruiken. Verf op terpentinebasis (alkyd verf)  is slechter voor de gezondheid dan verf op waterbasis (acrylverf). Tegenwoordig wordt onder de term ‘binnenverf’ dan ook standaard watergedragen verf bedoeld, en met ‘buitenverf’ verf op terpentine basis. 

Voor buiten is verf op terpentine basis vaak beter in de zin dat het nog langer mee gaat. Watergedragen verf is tegenwoordig echter dusdanig geïnnoveerd, dat het bijna niet onder doet voor alkyd verf.

Ook kun je bij alkydverf beter een roller of kwast gebruiken dan een verfspuit, want dat geeft verneveling die je inademt en in je longen krijgt. Een mondkapje is dan aan te raden, ook bij schuren. Voorkom dat verf in je ogen komt of in aanraking met je huid (een beetje is onvermijdelijk en niet erg). Denk verder ook altijd aan een goede ventilatie.

Er is nog één punt van aandacht: verf die in kindermondjes terecht kan komen. Het ledikantje of speelgoed kan daarom het beste met kindvriendelijke verf geverfd worden. Deze is er zowel op water- als op terpentine basis (die laatste moet eerst goed uitgehard zijn).

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay