witte_verf20200622123759.webp

Welke kleur wit kies ik voor mijn huis?

Je ziet trends in wittinten in de loop der jaren duidelijk verschuiven. Een tijd lang is ‘wit-wit’ ‘uit’ geweest en kozen mensen voor een wittint met een beetje warmte erin. Tegenwoordig kiezen veel mensen weer voor wittere tinten.

Alles weten over de beste 'wit' kleuren?

We leiden je graag rond langs alle variëteiten

MAAK EEN AFSPRAAK

Maar het soort woning maakt ook heel veel uit. In nieuwbouwwoningen staat een witter wit bijvoorbeeld mooier dan in een oudere 30’er jaren woning. Daar wordt vaak voor een wat warmer wit gekozen. 

Vroeger werden nieuwbouwwoningen meestal opgeleverd in de standaard RAL 9001 (in oudere huizen is dit ook vaak de kleur van de stopcontacten nog). Tegenwoordig is dat meestal RAL 9010, van deuren tot stopcontacten en kozijnen. Deze kleur wordt ook nog steeds als latex in grote hoeveelheden aangeboden in bouwmarkten. 

Maar je ziet een duidelijke trend ontstaan dat mensen zelf steeds meer kiezen voor spierwit, en dan vooral in hun nieuwbouwwoning. Spierwitte kleuren (waar vaak juist een beetje blauw aan is toegevoegd om ze koeler te maken) zijn in trek, omdat ze goed passen in strakke interieurs en de kleuren van een ruimte goed absorberen. Dit zijn bijvoorbeeld RAL 9003 en RAL 9016.

Hoe bepaal je nu wat bij jouw huis past? 
Het is belangrijk om te kijken naar wat past bij jouw huis. Is alles nieuw en strak opgeleverd? Heb je grote ruimtes - en welke kleurstellingen wil je gaan kiezen om het wit mee aan te vullen? Zelfs al hou je van Scandinavische interieurs, niemand kiest voor een wit bankstel, een witte vloer, witte gordijnen etc. Dat wordt gewoon ‘steriel’. Combineren met verschillende materialen zoals hout, leer, stof, wollen kleden, kussens en gordijnen is dan ook de manier om het wit ondersteunend te laten zijn aan jouw eigen stijl.

Het is dan ook een goed idee om je te oriënteren op jouw stijl en smaak voordat je je keuze maakt. Vervolgens kan je een kleurenwaaier halen bij jouw specialist (wees gewaarschuwd; als gezegd is het aanbod wittinten overweldigend) maar het is wel de belangrijkste keuze die je kunt maken voor jouw basis. Neem er dus de tijd voor, en hou alle stalen tegen je meubels en andere gekozen materialen aan. Uiteindelijk gaat het om een samenspel dat synergie creëert. 

Laatste tips: bekijk de kleurstalen zeker ook bij daglicht (ochtend middag en avond) én bij kunstlicht. Het verschil kan enorm zijn. Zo kan een warmer wit veel geler lijken in kunstlicht. Het loont ook de moeite om een proefje te kopen van de verf en te kijken hoe dit uitpakt.

Deel dit artikel

Alles weten over de beste 'wit' kleuren?

We leiden je graag rond langs alle variëteiten

STEL EEN VRAAG

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay