Wat zijn RAL kleuren?
Je hebt er vast wel eens van gehoord; RAL kleuren. Wat zijn RAL kleuren? Maar wat is het precies, en hoe onderscheidt het zich van andere kleursystemen?
RAL is simpel gezegd een systeem om kleuren van verf, coatings en plastics in onder te kunnen brengen zodat er een uniforme standaard is.
Het wordt sinds 1927 gebruikt en komt uit Duitsland. Het staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen, uitgevaardigd door een Duits instituut dat deze standaard tot op de dag van vandaag beheert.
Oorsprong van RAL
Voor 1927 moesten er monsters uitgewisseld worden tussen producent en klant om de gewenste kleur te bereiken. In aanvang van het systeem bestond het uit 40 standaardkleuren. Inmiddels is dat klassieke systeem uitgebreid tot 210 kleuren. Daarnaast zijn er nog 1.688 Design paletten, die zich weer vertalen in een digitale variant voor gebruik in grafische programma's. Verder heeft RAL een uitgebreid kleur-referentiesysteem voor plastics (met 300 panelen).
Waarom een beperkt aantal kleuren?
Het systeem is echt bedoeld voor de belangrijkste kleuren in het spectrum. Het is dan ook niet uitputtend. Aan de basis liggen 9 kleuren (geel, oranje, rood, paars, blauw, groen, grijs, bruin en zwart/wit) aangeduid door het eerste cijfer.
De kleuren geven houvast als standaard. Zo hebben nationale vlaggen een bepaalde RAL kleur (RAL 2002 is het rood van de Nederlandse vlag), evenals verkeersborden en huisstijlen van bedrijven en overheden (brandweerrood is RAL 3000). Ook werken vrijwel alle schilders, projectontwikkelaars en interieurdesigners met deze standaard kleuren.
Als jouw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, kun je ervan uitgaan dat je deze kleuren terug ziet. De meest bekende zijn wel de RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9001 (creme wit). Deze kleuren zie je vaak terug in onder andere muren, kozijnen en zelfs in stopcontacten.
Waar vind je ze?
Je kunt de verfkleuren bekijken in stalen of in een kleurwaaier en iedere kleur heeft een eigen unieke code en naam. Met die code kun je jouw gekozen verf in precies de gekozen kleur laten mengen, zonder afwijkingen. Dit is erg belangrijk als je later nog eens dezelfde kleur wilt gebruiken bijvoorbeeld.
Let op: als je online gaat kijken; een kleur op beeldscherm wijkt altijd af van een kleur op papier. Bekijk de kleur dus altijd ‘in het echt’.
Kleurcodes van merken
Nu heeft elk merk vaak ook een eigen kleurenwaaier, hoe zit dat? Deze kleuren zijn alleen van het merk zelf. Dat maakt ook helemaal niet uit. Je hebt namelijk in principe geen RAL code nodig. Je kunt elke gewenste kleur die er maar bestaat in het spectrum (wat er veel meer zijn dan de standaard RAL kleuren) gewoon in de vakwinkel laten mengen. Het is zelfs zo dat wanneer je een RAL kleur laat mengen, het resultaat per verfmerk kan verschillen.
Tot slot goed om te weten: er zijn meer kleurcodes in omloop. Dat hangt van het vak af. Schilders gebruiken als gezegd de RAL codering, maar grafisch ontwerpers gebruiken meestal de RGB-codering. Drukkers daarentegen werken met de zogenaamde PMS- of CMYK kleurcodes. Het is dus vooral een handvat voor de industrie. Kortom; elk vak heeft zo zijn eigen codes.
Graag gelezen
Wil je geen aanbiedingen meer missen?
Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox
Inschrijven