STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Je hebt er vast wel eens van gehoord; RAL kleuren. Wat zijn RAL kleuren? Maar wat is het precies, en hoe onderscheidt het zich van andere kleursystemen?

Wat zijn RAL kleuren?

Wat zijn RAL kleuren?

RAL is simpel gezegd een systeem om kleuren van verf, coatings en plastics in onder te kunnen brengen zodat er een uniforme standaard is. 
Het wordt sinds 1927 gebruikt en komt uit Duitsland. Het staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen, uitgevaardigd door een Duits instituut dat deze standaard tot op de dag van vandaag beheert.

Oorsprong van RAL
Voor 1927 moesten er monsters uitgewisseld worden tussen producent en klant om de gewenste kleur te bereiken. In aanvang van het systeem bestond het uit 40 standaardkleuren. Inmiddels is dat klassieke systeem uitgebreid tot 210 kleuren. Daarnaast zijn er nog 1.688 Design paletten, die zich weer vertalen in een digitale variant voor gebruik in grafische programma's. Verder heeft RAL een uitgebreid kleur-referentiesysteem voor plastics (met 300 panelen).

Waarom een beperkt aantal kleuren?
Het systeem is echt bedoeld voor de belangrijkste kleuren in het spectrum. Het is dan ook niet uitputtend. Aan de basis liggen 9 kleuren (geel, oranje, rood, paars, blauw, groen, grijs, bruin en zwart/wit) aangeduid door het eerste cijfer. 

De kleuren geven houvast als standaard. Zo hebben nationale vlaggen een bepaalde RAL kleur (RAL 2002 is het rood van de Nederlandse vlag), evenals verkeersborden en huisstijlen van bedrijven en overheden (brandweerrood is RAL 3000). Ook werken vrijwel alle schilders, projectontwikkelaars en interieurdesigners met deze standaard kleuren. 

Als jouw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, kun je ervan uitgaan dat je deze kleuren terug ziet. De meest bekende zijn wel de RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9001 (creme wit). Deze kleuren zie je vaak terug in onder andere muren, kozijnen en zelfs in stopcontacten.

Waar vind je ze?
Je kunt de verfkleuren bekijken in stalen of in een kleurwaaier en iedere kleur heeft een eigen unieke code en naam. Met die code kun je jouw gekozen verf in precies de gekozen kleur laten mengen, zonder afwijkingen. Dit is erg belangrijk als je later nog eens dezelfde kleur wilt gebruiken bijvoorbeeld. 
Let op: als je online gaat kijken; een kleur op beeldscherm wijkt altijd af van een kleur op papier. Bekijk de kleur dus altijd ‘in het echt’. 

Kleurcodes van merken
Nu heeft elk merk vaak ook een eigen kleurenwaaier, hoe zit dat? Deze kleuren zijn alleen van het merk zelf. Dat maakt ook helemaal niet uit. Je hebt namelijk in principe geen RAL code nodig. Je kunt elke gewenste kleur die er maar bestaat in het spectrum (wat er veel meer zijn dan de standaard RAL kleuren) gewoon in de vakwinkel laten mengen. Het is zelfs zo dat wanneer je een RAL kleur laat mengen, het resultaat per verfmerk kan verschillen.

Tot slot goed om te weten: er zijn meer kleurcodes in omloop. Dat hangt van het vak af. Schilders gebruiken als gezegd de RAL codering, maar grafisch ontwerpers gebruiken meestal de RGB-codering. Drukkers daarentegen werken met de zogenaamde PMS- of CMYK kleurcodes. Het is dus vooral een handvat voor de industrie. Kortom; elk vak heeft zo zijn eigen codes. 

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

Heb je een RAL kleur in gedachten?

In de winkel kan je iedere kleur laten mengen!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen, inspiratie, blogs en info & advies in je mailbox

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Help! Ik vind meerdere woonstijlen leuk
  Je bent op zoek naar vernieuwing in je interieur. Je bladert watertandend door de woonbladen en vindt het ene interieur nog mooier dan het andere. Leuk, al die nieuwe trends. Maar je wilt het deze keer graag wat doordachter aanpakken. 

DECOKAY BLOGS

 • Blog: Welke kleur van het jaar past bij jou?
  Een beetje extra inspiratie kan iedereen wel gebruiken als het gaat om interieur en kleur. Elk jaar zie je weer één of meerdere nieuwe kleuren terug die de interieurwinkels domineren. Potjes, vaasjes, stoelbekleding…
 • Verven of schilderen… Wat is wat…?
  Ik schilder (en verf) al jaren. En ik schrijf er ook nog over… Maar toen een kennis me terloops vroeg wat het verschil nou precies was, moest ik het antwoord schuldig blijven. Dat kon natuurlijk niet.
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis. Deze producten staan meestal naast elkaar in het schap. Maar wanneer gebruik je wat? Met die vraag ging ik naar Decokay.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP