Wat is geveltimmerwerk?

De meeste mensen kennen de term gevel wel, en timmeren doe je meestal met hout… Maar wat valt er nou precies allemaal onder de ‘gevel' van je huis? En worden daar nog eisen aan gesteld als je zelf aan de slag gaat?

Kort en goed; onder de gevel van je huis vallen: alle kozijnen, met daarin de ramen en buitendeuren. Daarnaast bestaat een gevel uit een aantal minder bekende elementen, zoals de borstwering en buitenspouwbladen. Die laatste twee behoeven misschien enige uitleg.

De borstwering is simpel gezegd het muur gedeelte onder het raam. (Dus het gedeelte tot aan de vensterbank bij de meeste mensen.) De buitenspouwbladen zijn gewoon de buitenste spouwmuren. (Een spouwmuur is één van twee muren, waartussen isolatie kan plaatsvinden.) Samen met de binnenste spouwbladen vormen zij dus de spouwmuur. Weet je niet zeker of je een spouwmuur hebt? Als je huis voor 1920 gebouwd is niet; en na die tijd hoogstwaarschijnlijk wel.

Die kozijnen en muren moeten vervolgens gevuld worden. Dat gebeurt óf met panelen, of met ramen. En die twee noem je dan ook ‘gevelvullende elementen' of ‘vakvulling'.

Alle timmerwerk dat plaatsvindt aan de buitenzijde van je woning (timmeren doe je als gezegd alleen in hout) noem je dan ook geveltimmerwerk. Aan geveltimmerwerk zijn kwaliteitsrichtlijnen verbonden. Denk aan onder meer: stevigheid, warmte isolatie, vochtwerendheid, inbraakpreventie, geluidswering en tocht.

Ga dus niet zomaar zelf aan de slag, tenzij het relatief lichte herstelwerkzaamheden betreffen zoals onderhoud van het schilderwerk, reparaties van hout(rot) en overige doe-het-zelfreparaties.