kwetsbare_gordijn_stoffen20181024165424.webp

Kwetsbare gordijnstoffen

Hoe ga je om met kwetsbare gordijnstoffen zodat je langer plezier hebt van je gordijnen?

Twijfel je over de wasbaarheid van jouw gordijnen?

We adviseren je graag

STEL EEN VRAAG

Sommige stoffen zijn kwetsbaarder dan andere. Bij gordijnstoffen zijn dit met name zijden stoffen, grof geweven stoffen en linnen. Deze kwetsbare stoffen kun je beter niet wassen. Maar om ze mooi te houden is er nog een aantal punten van aandacht.

Momenteel trendy zijn de zogenaamde 'retro stoffen'. Dit zijn heel grof (en los) geweven 'in between' gordijnen. Deze specifieke stoffen zijn erg gevoelig voor 'halen'. Hou er dus rekening mee dat u altijd een gordijnstang gebruikt voor het bedienen en loop niet langs de gordijnen met scherpe voorwerpen (denk aan ringen...)

Daarnaast heb je zijden gordijnen. Uitermate fraai, maar tevens kwetsbaar uiteraard. Zijde is namelijk extreem gevoelig voor zonlicht. Zijden gordijnen moet je dan ook altijd laten voeren, anders verpulvert de stof door UV-belasting. De onder- en zijzomen blijven dus erg kwetsbaar als ze in de zon hangen. Dat is iets om rekening mee te houden. Wellicht door midzomer een aanvullende raambekleding te gebruiken.
 
Bij het wassen van gordijnen is vooral de stofsamenstelling van belang. Check daarom altijd het wasvoorschrift voordat je besluit je gordijnen te wassen. Op dit label zal ook de zogenaamde 'krimptolerantie' vermeld staan. Alle stoffen hebben een bepaalde krimptolerantie. Bij synthetische stoffen is deze vaak heel laag (weinig krimp dus). En bij linnen, katoen en viscose is deze meestal heel hoog (ca. 3% krimp). Dat zou op een gordijn een krimp van 3 cm per meter betekenen. Om die reden kun je gordijnen beter niet zelf wassen. Als je gordijnen echt gereinigd moeten worden, vraag dan altijd een wasadvies. 

Ook als je gordijnen met de hand wast kan er wat mis gaan. Belangrijk is dat je niet niet te hard boent of wrijft op de stof.  

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay