Gordijnen voeren is (bijna) altijd een goed idee

Waarom zou je gordijnen voeren? Er zijn een paar hele goede redenen te bedenken.

Zoveel smaken, zoveel gordijnstoffen… Lichtdicht of (semi) transparant. Van natuurlijke materialen zoals linnen, wol, katoen, of niet van echt te onderscheiden combinatie stoffen, en ver doorontwikkelde synthetische juweeltjes met allerlei ‘gadget' functies. We beperken ons hier echter tot niet-transparante stoffen, want een vitrage- of inbetween voeren, zou de hele functie ervan wegnemen tenslotte.

Waarom voer je gordijnen? In de eerste plaats omdat een voering het behoud van je gordijnen is. Hoe chique je gordijnen ook zijn (hoe chiquer hoe belangrijker zelfs vaak, in verband met natuurlijke materialen) ze zullen onherroepelijk verkleuren door fel zonlicht. Dus wanneer je geen buitenzonwering hebt, is het altijd aan te raden je gordijnen te voeren.

Dat is op zich helemaal geen probleem, want een voering heeft nog veel meer voordelen. Zo isoleert een voering ook goed. Daarmee hou je dus ‘s zomers de warmte buiten - en in de winter de kou en tocht buiten. Er is een bewezen bezuiniging op stookkosten, wanneer je kiest voor een voering.

Daarnaast is het meestal heel fraai om de achterzijde van gordijnen te voeren (die van zichzelf niet altijd per se mooi is). Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een contrasterende kleur, of juist een bijpassende kleur. Nog een optie is om te kiezen voor een verduisterende stof als voering. Je hebt veel kant-en-klare verduisterende stoffen, maar daar zit niet altijd precies de stof bij waar jij meteen als een blok voor valt. Gelukkig kun je elk gordijn naar keuze alsnog laten voeren met verduisterende stof.

Er zijn zelfs hele interessante combinaties te bedenken van opengewerkte inbetweens, die vóór de overgordijnen geplaatst worden. Onlogisch zou je denken, maar wanneer je ‘s avonds de overgordijnen sluit, kun je nog steeds genieten van het effect van de transparante gordijnen. Het is vooral erg belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over het totale effect dat je wil bereiken, en jouw aanvullende behoeftes. (Heb je last van inkijk of niet, last van kou of hitte, wil je het donker kunnen maken, enz.)