Een muur sponzen, hoe doe je dat?

Er is veel mogelijk met een spons. Welke methode jij kiest om je muur te sponzen, hangt af van het effect dat je wil bereiken.

Een gesponste muur is heel fraai. Het geeft onmiddellijk enorm veel karakter aan een anders saaie, strakke wand.

Als je gaat googlen, dan kom je er echter al gauw achter dat er nogal wat verwarring bestaat over welke techniek waarbij past - en wat de één gebruikt en wat de ander. Vaak wordt een betonlook bijvoorbeeld ook opgebracht met een kwast en kalkverf. We beperken ons in dit stukje tot echte sponstechnieken. Daar zijn er twee van:

Het klassieke applicatie-sponzen (met een spons de verf tamponeren) en daarnaast de verwijder-techniek, ook wel kleurwassing genoemd. Bij deze laatste techniek wordt de verf juist verwijderd of uitgesmeerd. Beide technieken vind je hieronder.

De klassieke applicatie sponstechniek

Deze techniek wordt ook wel tamponeren genoemd. Simpel gezegd is de basis van deze techniek namelijk het afdrukken van verf met een spons (alsof je stempelt dus). Het geeft dan ook een soort mediterraans effect van ‘wolkjes' op een stenen muur, zoals je wel kent van Italiaanse restaurants bijvoorbeeld.

Breng altijd eerst een watergedragen grondlaag aan (primer). Dit kan gewoon met een roller. Breng vervolgens ook de basiskleur aan voor de muur. Werk bij voorkeur van donker naar licht. (Andersom kan ook, maar geeft een minder natuurlijk effect.)

Verder is het bij deze techniek het mooist als je in dezelfde kleurtoon blijft. Dus donkerbruin, lichtbruin bijvoorbeeld, maar geen kleurcombinaties zoals blauw en groen.

Als je zover bent, en de muur staat in de basiskleur, vergeet dan niet ook een groot vel papier of een paar kleine, in dezelfde kleur te verven. Je wil namelijk straks eerst even kunnen ‘oefenen' op de juiste verhouding.

Je hebt nodig: een natuurspons. Een kunststof synthetische spons werk niet; deze zal lelijke randen geven en neemt bovendien de verf niet goed op.

Als je er klaar voor bent maak je de spons nat en knijp je hem uit. Vervolgens dip je hem in de lichtere verf en (belangrijk!) probeer je het eerst op één van de proefvellen. Zo kun je gevoel krijgen bij de hoeveelheid water en verf die nodig zijn om een mooi ‘stempel' te maken.

Je beweegt je spons een beetje rond zodat je een mooie afdruk krijgt, maar je veegt nooit. Wat je niet wil is dat de verf gaat druipen (teveel of te natte verf op je spons) of dat je amper afdruk ziet. Vandaar dat even oefenen op papier geen overbodige luxe is.

Je wil een effect waarbij je op elke ca. 30 cm een mooie volle afdruk krijgt, waarna je later de ruimtes ertussen subtieler opvult door licht te drukken. Je kunt in ruime vierkante vlakken werken om een beetje overzicht te houden.

De belangrijkste tip: neem regelmatig afstand! Net als een kunstschilder heb je dat nodig om te kijken of je wel consistent bezig bent. (Niet teveel clusters of gaten.)

De verwijder techniek met glaceerverf

De andere techniek met spons, is de ‘verwijder techniek', soms ook ‘kleurwassing' genoemd. Logisch, want hierbij veeg/was je eigenlijk de eerder opgebrachte verf af. Deze techniek geeft het effect van een in kleur gestucte muur.

Veel stappen zijn hetzelfde als bij de eerder besproken techniek van applicatie. Alleen is de ondergrond nu licht, en werk je in een donkerder kleur verf als laatste met de sponstechniek verder af. Ook heb je voor deze techniek special glaceerverf nodig, dat is essentieel. (Ook hier is het belangrijk om in dezelfde kleurtoon te blijven.)

Als de basis is aangebracht, meng je de acryl glaceerverf met een gewone acrylverf met een iets donkerder kleur dan de basiskleur. Vervolgens breng je overal plukjes van dit mengsel aan, die je uitsmeert met bijvoorbeeld een patineer handschoen of doek. Door de glaceerverf krijg je dat ruwe, onregelmatige effect. Als laatste breng je als het goed droog is een laag zijdeglans vernis aan. Als je het effect nóg levendiger wil, kun je dit hele proces nogmaals herhalen als je wil met nog een derde tint (maar blijf altijd in dezelfde toonaard).

Gemak dient de mens

Er zijn ook speciale kalkverven waarmee je eenzelfde effect kunt krijgen. Je brengt dan een primer aan en vervolgens de kalkverf. Speciaal gereedschap is dan niet nodig, ook geen spons. Je kunt volstaan met een platte kwast.