bloedend_hout20200527103925.webp

Bloedend hout, wat is het?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term: ‘bloedend hout’. Maar wat is het nou precies? Uiteraard spuit er geen bloed uit het hout… Inkoppertje. Maar wat is het dan wel, hoe ontstaat het - en vooral - hoe voorkom je het?

De juiste materialen kopen?

Bestel alle benodigdheden in de verfwebshop!

decokayverfshop.nl

Bloedend hout ontstaat alleen op onbehandeld hout, en alleen wanneer je er met een watergedragen verf overheen schildert (acrylverf, krijtverf, muurverf etc.). Het treedt niet op bij alkydverf (terpentinegedragen verf). 

Ook is het afhankelijk van welke houtsoort de ondergrond is. Een aantal houtsoorten dat zeker grote kans geeft op bloeden, is onder meer: eikenhout, teak en mahonie, merbau of meranti, en bewerkte houtsoorten als spaanplaat, underlayment of OBS. 

Wat gebeurt en eigenlijk als hout gaat bloeden? Simpel; de kleurstof (tannine) die van nature in bepaalde houtsoorten zit, is in water oplosbaar. *Looizuur is zo’n in water oplosbare tannine, die onder meer voorkomt in Sequoia's en eikenhout. 

Wat er gebeurt wanneer je met een (lichte) watergedragen verf aan de slag gaat, is dat er gele of bruine vlekken ontstaan in het pas geschilderde oppervlak. Mocht je denken ‘ach, ik verf er gewoon nog een paar keer overheen’: niet doen, het blijft boven komen. 

*Leuk weetje: looizuur beschermt de boom tegen insecten, bacteriën en bosbranden. Iets waar wij last van hebben, heeft dus in de natuur een hele slimme functie.

Deel dit artikel

Onbehandeld hout bewerken?

Ontvang advies in onze winkel!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay